En super lækker sandwich/madpakkebolle med vilde urter i. Jeg brugte strandkarse, brændenælde og mælkebøtte.
Start mindst 10 timer før bollerne skal bruges!
20-24 boller:
15 g gær
7 dl koldt vand
1/2 dl olivenolie
1,5 spsk groft uraffineret havsalt
2,5 dl hakket vildt grønt eller krydderurter fra haven (pluk topskud af brændenælde med handsker på, skold bladene før du hakker dem, så brænder de ikke)
250 g fint rugmel eller fuldkornsmel
5-600 g hvedemel, gerne stenformalet
Start med at bruge et kraftigt piskeris, eller røremaskine.
Pisk gær ud i vandet, tilsæt salt og olie og pisk igen, til gæren er opløst.
Tilsæt hakket grønt.
Tilsæt rug- eller fuldkornsmel og pisk det hele sammen med piskeriset.
Brug nu grydeske (eller røremaskine).
Tilsæt hvedemel af flere omgange og rør kraftigt i flere minutter til dejen slipper skålen, men stadig klistrer ganske lidt på fingrene, når du rører ved den. Måske bruger du ikke 600 g hvedemel!
Lad dejen hæve mindst 6 timer, gerne 12 timer i køleskab. (Kan hæves 4 timer på køkkenbordet, men bliver ikke lige så luftige så).
Tag dejen ud af køleskabet 1-2 timer, før du vil forme bollerne, så den kan hæve yderligere.
Hæld den hævede dej ud på et meldrysset bord, den er meget levende og lidt svær at arbejde med. Del dejen i 4 pølser, som du vender let i mel, så de er til at arbejde med.
Del hver pølse i 5-6 klumper, og rul klumperne til ovale boller.
Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Pensl dem med lunkent vand, tjat lidt vand på pladen, så hæver de bedre.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft, bollerne efterhæver imens ovnen varmer op.
Bag bollerne ca. 25 minutter. Afkøl bollerne, før de skæres op og spises.
Views: 8