Du laver en modersurdej/grundsurdej, som du tager lidt af og opfrisker hver gang du vil bage. Når du har taget af starteren flere gange, og den dermed er blevet mindre, genopfrisker du den, og har en ny modersurdej.

Moder-surdej

Godt 100 g vand, 24 grader
100 g fint rugmel
45 g surdej

Rør de tre ingredienser sammen til en lind pasta. Brug mere end 100 g vand om nødvendigt, op til 125 g vand til 100 g mel.

Når surdejen er hævet og boblende sættes den i køleskab.

Når du skal bage laver du en surdejsstarter ved at tage 45 g af din moder-surdej og blande med godt 100 g vand og 100 g fint rugmel til en lind pasta.

Når der er omtrent 45 g modersurdej tilbage laver du en ny modersurdej og sætter i køleskabet. Og sådan fortsætter startercyklussen…

Surdejsstarter når du skal bage
Passer til en dej med cirka 375 g vand og 500 g mel, hvilket giver 9-10 boller eller et surdejsbrød.

Bland:
Godt 50 g vand, 24 grader
50 g fint rugmel
25 g moder-surdej

Rør de tre ingredienser sammen til en lind pasta. Brug mere end 50 g vand om nødvendigt.
Sæt til hævning i 4-8 timer til surdejen er hævet og boblende. Kan nu anvendes til bagning.

Views: 27