Fordøjelsen er i centrum for dit velbefindende, både fysisk og psykisk – og for mine behandlinger!
Men det står ikke alene.

Fordøjelsen og tarmbakterierne
Forskning viser, at vores tarme og hjerne er så tæt forbundet af celleaktivitetssignaler, hormoner og af vagusnerven, at det næsten fungerer som to hjerner, og dette system er af stor betydning for både vores fysiske og mentale helbred!
Sagt med andre ord: vores tarme og vores hjerne samarbejder hele tiden, og er dybt afhængige af hinanden.

Derfor er fordøjelsen altid central i min behandling og rådgivning. Uanset om jeg rådgiver børneforældre om kostproblemer, stress- eller traumeramte mennesker, mennesker med diffuse smerter, intolerancer eller ondt i maven.

Fordøjelsen er bare ikke mit eneste fokus, for sund kost og en velfungerende tarm kan ikke alene sikre livskvalitet. Du kan spise masser af grønkål og leve et liv uden den nødvendige livsgnist, hvis livets øvrige faktorer ikke fungerer. Vi skal hele vejen rundt om livet, for at finde det gode og sunde liv. Så det kommer vi i min behandling.

Uddybet forklaring på fordøjelsens og tarmens rolle i det gode helbred
Den indbydes afhængighed mellem hjerne, tarm og vagusnerven viser sig både i den raske og den sygdomsramte krop, på forskellig måde.

I den raske krop, fyldt op af af sund kost, motion, trivsel i liv og arbejdsliv ser man:
– trivsel i livet udløses lykkehormoner som dopamin, serotonin og melatonin fra hjernen, hvilket sikrer en god hormonbalance i kroppen
– den gode hormonbalance er med til at sikre, at det sunde maveindhold føres hensigtsmæssigt fra maven til tarmene, hvor der frigives næring til kroppen
– den sunde mad skaber også en sund og alsidig bakterieflora i tarmene, som sikrer den rette optagelse af føden
– de sunde tarmbakterier sikrer også at lykkehormoner som serotonin kan ekstraheres af maden
– vagusnerven *) påvirkes positivt af serotonin mm. og dette skaber igen en positiv hjerneaktivitet

*) Vagusnerven er den eneste nerve i vores krop, som direkte forbinder hjernen med maven, fordøjelseskanalen, lungerne, hjertet, milten, tarmene, leveren og nyrerne. Ca. 70 % af nervefibrene i vagusnerven er sensoriske, og de sørger for hele tiden at sende beskeder til hjernen om tilstanden i vores krop. Dette betyder, at nerven kan melde tilbage til hjernen, hvordan diverse organer har det.

I den sygdomsramte krop, præget af angst, depression, stress og/eller fysiske sygdomme, ser man:
– hjernen udløser stresshormon
– dette aktiverer yderligere hormonelt styrede stressreaktioner
– stress forstyrrer fordøjelsen, hvilket kan skabe opblomstring af dårlige tarmbakterier og utætte tarme
– dårlige tarmbakterier og utætte tarme kan medføre lækning af restprodukter fra fordøjelsen til blodbanerne (kroppen oplever det som endotoxin/giftstof)
– det kan medføre inflammation i kroppen
– hvilket igen kan medføre inflammation i hjernen (fysisk sygdom og/eller psykiske problemer)

OBS!
Dette sofistikerede system er ansvarlig for 80 % af dit immunsystem, og er dermed en vigtig brik i styringen af dit inflammationsniveau.
Systemet styrer også produktionen af hormoner og signalstoffer, for eksempel produceres 95 % af dit serotonin, lykkehormon, ikke i hjernen, men i tarmene.
…Så vi skal passe rigtig godt på vores fordøjelsessystem: mave og tarme.

De andre faktorer, der er med til at skabe det gode og sunde liv
GRO faktorer, det der sikrer os overskud til Glæde, Ro og Omsorg.

Vores parforhold og nære familie, hjemmet, vores relationer til familie og venner, det aktuelle helbred, vores arbejde og karriere/udvikling, vores økonomi, men også vores mere sfæriske faktorer som mulighed for udfoldelse af kreativitet*, religiøsitet eller spiritualitet, kan betyde noget i den samlede livskvalitet.

Se cirklen nedenfor, som er et af udgangspunkterne i min behandling – vi kan komme hele vejen rundt, for at finde det der skal heles, når du skal få et liv med højere livskvalitet!

*) Kreativitet og spiritualitet kan være et kreativt virke med maleri, strikning og syning, håndværk, etc., men også frivilligt arbejde, hvor fællesskab og det at hjælpe andre mennesker giver samhørighed, formål med livet og livsindhold.