En herlig cremet tærte med et fyld lavet på kogt blomkål og rodselleri, pyntet med provence-inspirerede elementer.
Tærtefyldet forbliver cremet, ikke fast, efter bagning, hvilket er super lækkert.
Bund:
175 g hvedemel
75 g fuldkornsmel
125 g koldt smør
1/2 tsk. fint uraffineret havsalt
1 æg
1/2 dl koldt vand
Tænd ovnen på 200 grader.
Læg hvedemel, fuldkornsmel, smør og salt i en foodprocessor og kør til smøret er indarbejdet i melet.
Tilsæt ægget og lidt vand, kør igen til dejen samler sig. Gør den ikke helt det, så tilsæt mere koldt vand, til du får en samlet dej.
Pres dejen ned i et smurt tærtefad, og bag den 10 minutter.
Fyld:
1 lille rodselleri (1/2 stor)
1 lille blomkål
2,5 dl creme fraiche 18 % (ell.: Skyr, fraiche 9 % , creme fraiche 38 %) – eller plantemælk/fløde!!
2 æg
salt, urtesalt, peber
2 dl revet frisk parmesanost (bruger du færdigrevet, så nok mindre, det er meget mere kompakt) – evt. vegansk parmesanost!!
Pynt:
1/3 squash i skiver
6-8 cherrytomater i halve
3/4 dl sorte oliven uden sten, halverede (helst kalamati eller andre kvalitetsoliven)
2 tsk stødt oregano og 1 tsk. stødt timian (eller friske blade)
Skræl sellerien, og del blomkålen i buketter.
Kog begge dele i 20 minutter (måske lidt mindre, hvis grøntsagerne ikke er helt friske, mærk efter, de skal være kogte, så de kan blendes).
Hæld vandet fra grøntsagerne i en skål, du skal bruge lidt kogevæske.
Blend de kogte grøntsager med meget lidt kogevand, tilsæt mere, hvis du ikke umiddelbart får en tyk, cremet masse – men ikke så meget at din masse bliver våd og sjasket.
Tilsæt æg, creme fraice, 2 tsk salt, lidt urtesalt (kan udelades) og friskkværnet peber, og blend igen.
Til sidst røres parmesanosten i.
Hæld grøntsags-ostemassen i den forbagte bund.
Pynt og sæt i ovnen.
Bag i 30 minutter.
Server med en salt, måske kartoffelsalat, hvis det er sultne spisere!
Views: 17