En sund og lækker variation af lørdagskylling måske, eller bare en slow food kylling til en god middag. Rigtigt mange børn kan også lide den slags mad, hvor man må bruge fingrene!
Grøntsagsfad:
rå blomkål i små buketter
agurkestave
cherrytomater i halve
avocado i skiver
peberfrugt i strimler
gulerødder i stave
En stegt øko kylling med sprødt skind:
Steg en kylling på 13-1700 g afhængig af appetitten i familien.
Pensl kyllingen med lidt olie, drys med salt, peber og eventuelt røget paprika eller alm. paprika.
Steg kyllingen ved 200 grader varmluft i 1/2 time pr. kilo (1300 g ca. 45 minutter, 1700 g 70 minutter etc.). Den skal nå en kerbetemperatur på 75 grader.
Eventuelt også kartoffelfritter til sultne teenagere!
Hjemmelavet mayonnaise:
2 pasteuriserede æg
saft af en citron
1 stor teskefuld Dijonsennep
1 tsk. salt
3 dl jomfru olie – jeg bruger olivenolie, der giver en karakteristisk og let bitter mayo, du kan også rapsolie, der giver en let hasselnøddeagtig smag, avocadolie eller sesamolie (ikke ristet). Du kan også bruge vindruekerneolie, der er smagsneutral, men ikke fås koldpresset
Tilsæt evt. efter mayo er rørt: 2 stk. Dijonsennep, evt. 1 spsk. honningsødet sennep, salt
Ingredienserne skal helst have stuetemperatur, når du begynder at lave mayonnaisen, det mindsker risikoen for, at den skiller.
Hvis du har en superblender, som f.eks. en Vitamix, så lav mayonnaisen heri. Hæld alle ingrediensen minus olie i blenderen, kør den op i tophastighed nogle sekunder og hæld så olien i en tynd stråle. Mayonnaisen er færdig på få minutter.
Mayonnaisen kan røres med en håndmikser. Pisk først æg, citronsaft, sennep og salt sammen, og pisk så olien i æggemassen ganske langsomt i en tynd, tynd stråle (særligt i starten), mens du stadig pisker. En proces der tager en rum tid, da mayonnaisen skal have tid til at emulgere.
Smag den færdigrørte mayo til med mere sennep, både stærk og sød (eller sennep og honning) og mere salt måske. Den er klar, når du kan lide smagen.
Mayonnaisen kan i stedet smages til med:
chili og lidt tomatpasta
bagte mosede hvidløg og tørrede grønne krydderurter
rå hvidløg og friske krydderurter
karry og måske lidt chutney
thaikarrypasta og lidt fintsnittet forårsløg
Kartoffelfritter:
500-1000 g kartofler, alt efter sult!
Vask, hvis der er jord på, og tør kartoflerne godt.
Skær kartoflerne i mundrette klodser, og vend dem med olie, salt, og ynglingskrydderierne.
Bag kartoffelklodserne cirka 30 minutter ved 200 grader varmluft.
Views: 29