Gem noget af din kaffegrums, for det kan bruges til mange ting, og indeholder udmærkede næringsstoffer.

Du kan bruge kaffegrums i brød og kager, som scrub til marinering af dit kød og som krydderi på dine grøntsager.

Få gode ideer hos Merrild, og Peter Larsen.

Du kan også bruge kaffegrums i komposten, til mødelpoolish, til skønhedspleje med mere, prøv at se her hos det gode kaffefirma ØNSK.

Flere firmaer har sat genbrug af kaffegrums i produktion til bl.a. skønhedsprodukter, se her!

Hvordan bruges kaffegrums til bagning og madlavning?

Til bagning tørrer jeg kaffegrumset 2 timer ved 100 grader, og lader det derefter tørre på køkkenbordet natten over. Så puttes det i en boks med låg, og er klar til at indgå i din bagning, eller i din isproduktion, hvor det tilsættes ismassen før indfrysning.

Bruges kaffegrumsen til marinade kan grumsen blot tages direkte fra kaffefilteret og anvendes, det samme gælder hvis det skal bruges til at krydre dine ovnbagte grøntsager.

Bageopskrifter med brug af kaffegrums:

Pumpernikkel brød
3 dl koldt vand
2 spsk. øko rapsolie
1/2 dl mørk sirup eller molassesirup
1 spsk. salt
4 dl øko hvedemel
2,5 dl fuldkornsmel
2,5 dl sigtet rugmel
1 dl kaffegrums
3 spsk. kakao
1 spsk. kommen
2 tsk. tørgær

Bland alle tørre ingredienser, inkl. gær, i en stor skål eller røreskål til en røremaskine.
Tilsæt vand lidt efter lidt, mens du rører med grydeske eller rørekrog. Når dejen hænger sammen tilsættes ikke mere vand, men rør videre i 5-10 minutter. Bliver dejen for tør, så tilsæt lidt mere vand. Ælt til du kan mærke at dejen er luftig og sej.

Sæt skålen til hævning på køkkenbordet i 2 timer.
Form et brød, læg på en bageplade med bagepapir, efterhæv 30 minutter, Tænd ovnen på 200 grader, eller 180 grader varmluft.
Rids brødet, sæt det i ovnen og bag det 35-40 minutter. Bank på brødets bund, lyder det hult er det bagt. Afkøl helt på en rist.

Glutenfrit brød uden gær eller æg
Du skal bruge en foodprocesser til at lave denne dej.
2,5 dl mel: quinoa, boghvede, havremel, amaranth, hirse, en blanding eller blot én slags mel efter eget valg.
1,5 dl hørfrø
2,5 dl solsikkekerner (solsikkekernerne skal males til mel, du kan i stedet bruge mandelmel)
1,25 dl hampefrø eller chiafrø
1 dl kaffegrums
2,5 dl gul Fiberhusk (knuste loppefrø)
4,25 dl vand
saft af 1 citron
1 tsk. havsalt
1 spsk honning
1/2 dl jomfru olivenolie

Start med at blende hørfrøene til mel i en foodprocesser. Hæld det i en skål.
Kør så solsikkerkernerne til mel i foodprocessoren. Hæld hørfrømelet tilbage i foodprocesseren, sammen med solsikkekernemelet. Hæld al anden mel i foodprocesser, sammen med hampe- eller chiafrøene og Fiberhusk.
Hæld vand, citronsaft, salt og honning i blenderen, tilsæt til sidst olien og blend den godt ind i væsken.
Start din foodprocesser, med melet, og hæld så lidt efter lidt væsken i melet, gennem røret i foodprocesseren. Fortsæt til alt er godt blandet og begynder at danne en sammenhængende masse/kugle i maskinen. Det bliver en fast masse, og nu er dejen klar!
Tag dejen ud af maskinen, og form et eller flere brød af dejen. Du kan lave flûtes, aflange brød, runde brød, rulle pølser og lave fletninger oven på brødet…
Glat overfladen med våde hænder, pensl med lidt honning og drys lidt frø på.

Bag ved 180 grader i 40-60 minutter til brødet er brunt og lyder hult, når du banker på det.
Det har en fast krumme og smager hen ad et landbrød/surdejsbrød.

Views: 206