En god måde at få brugt den sidste sjat kaffe på! Fiberrige og dermed en blodsukker- og tarmvenlig bolle.

Kan koldhæves natten over i køleskabet. Lad stå på køkkenbordet 1 time før der laves boller.

10 boller:

6-8 g gær
2,5 dl lun kaffe (kan laves på instant kaffe) + 2,5 dl vand, væsken skal ende på ca. 25-27 grader
1 dl havregryn
1 dl bygflager/rugflager el. lign. eller 2 dl havregryn
3 dl fuldkornsmel
6 dl hvedemel
1 tsk. salt og 1 tsk. sukker
2 spsk. olivenolie
1 spsk. kakaonibs med top på (kan erstattes af lidt hakket mørk chokolade/pålægschokolade)
1 tsk. kanel

Udrør gær i den lune væske.

Tilsæt havregryn og bygflager til væsken og lad det stå 5 minutter, mens du vejer mel af.

Tilsæt fuldkornsmel, 2 dl hvedemel, salt, sukker, kanel, kakaonibs og olivenolie, og pisk dejen godt igennem.

Tilsæt resten af hvedemelet over et par gange mens du rør dejen godt igennem. Fortsæt til alt mel er brugt og dejen er meget sej.

Sæt dejen til hævning på køkkenbordet, dækket af en badehætte eller et fugtigt viskestykke, 4-5 timer til den er hævet til dobbelt størrelse.

Tænd ovnen på 220 grader.

Sæt boller på en bageplade med bagepapir ved hjælp af 2 skeer.

Lad dem efterhæve mens du opvarmer ovnen alt i alt 25 minutter, så den er godt varm.

Sæt pladen med boller i ovnen, hæld 2 dl kogende vand ind i bunden af ovnen til damp, og bag bollerne 18-20 minutter. Afkøl på rist.

Views: 34