Opskriften angiver ikke mængde, men kun princip – så kan du lave saft med den mængde æbler du har.

Æbler
Vand
Sukker efter smag

Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuset, men skræl dem ikke. Læg de kvarte æblestykker i gryden efterhånden, som du når igennem din æblemængde.
Hæld vand på, så det når op til æblerne.
Kog op, og kog i cirka 20 minutter, det afhænger af, hvor hurtigt dine æbler koger ud.
Når æblerne begynder at blive løse og bløde, så kog 5 minutter mere.

Placer en stor sigte eller et dørslag med et rent viskestykke, rent tyndt lærred eller gaze over en stor skål eller en gryde.
Hæld så de kogte æbler og saften op i dørslaget, så saften kan løbe igennem dørslaget og mosen blive heri.
Hvis du har en stor mængde må du måske gøre det af flere omgange. Når din skål er ved at være fyldt op med saft, så skift til en anden skål.
Når al saften er hældt op lader du dørslaget med mosen i hænge over skålen, og lader det sidste saft dryppe igennem dørslaget 15 minutter. Du må gerne folde dit viskestykke hen over mosen og presse ganske let på mosen med en grydeske, for at få mest mulig saft med.

Skyl gryden ren for eventuel æblesmulder, og hæld al saft tilbage i gryden.
Kog saften op med sukker efter smag, prøv dig frem. Hvis du ikke putter ret meget sukker i, skal du nok drikke saften ufortyndet, som most. Putter du meget sukker i, kan saften tyndes op med vand eller danskvand efter smag.

Hvis du vil konservere saften:
Når saften er kogt igennem med sukker slukkes for gryden, og når saften ikke koger tilsættes Atamon, se mængde på flasken. Skyl også flaskerne med Atamon efter foreskriften.
Hæld saften på flasker, jeg hælder gennem en tragt.

Jeg blendede den mos, der blev tilbage efter at saften var hældt af, og sødede den IKKE.
Der er ikke meget smag tilbage i, men mosen er god til at putte i brød og boller, hvor det tilfører fugt i stedet for fedtstof eller syrnede mælkeprodukter, uden at give en overdøvende æblesmag.

Hits: 195