Fatheaddej: en dej, hvor ost mere eller mindre afløser mel. Ost opfører sig lidt som mel, og kan danne en struktur der minder om gluten. Det er et brød med et betydeligt fedtindhold, hvilket dog ikke virker sådan når det spises, det er let som et traditionelt valnøddebrød, og spises primært af mennesker på LCHF kost. Det er glutenfrit og hvis det spises i moderater mængder kan det spises af alle, der har ønsker et glutenfrit brød.
1 dl fedtreduceret mandelmel (Funktionel mad) eller havremel
0,6 dl valnøddekerner (gerne øko)
2 dl Pofiber
2 spsk. Fiberhusk
1 spsk. pulverkaffe (gerne øko)
1 topteskefuld uraffineret havsalt
2 tsk. bagepulver
250 g 15 % revet Mozzarellaost (fed ost forhindrer hvævning)
3 øko æg
6 æggehvider (gerne øko)
1 spsk. nøddeolie, gerne valnøddeolie
evt. lidt vand (et par spsk.)
Tænd ovnen på 170 grader varmluft
Kør osten i en foodprocessor til en grovmel konsistens.
Hak valnødderne groft. Pulveriser pulverkaffen til et fint pulver.
Bland mandelmel/havremel, valnødder, salt, bagepulver, Pofiber, Fiberhusk, pulverkaffe sammen i en skål.
Tilsæt æg, æggehvider og olie, og rør dejen sammen. Hvis den er tør og ikke helt vil samle sig, så tilsæt et par skefulde koldt vand og rør til det samler sig, det må ikke blive vådt og klistret, men fast og ganske let fugtigt. Lad dejen hvile et par minutter.
Saml dejen til et brød på en bageplade med bagepapir, glat overfladen med fugtige hænder til alle revner er væk. Rids evt. toppen. Pensl med æg, yoghurt, kaffe, nøddeolie eller lignende, hvis du vil have en skinnende overflade, men det skal nok blive brunt/gyldent uden strygelse.
Sæt brødet i ovnen, og bag 55-65 minutter, afhænger af din ovn, hold øje med brødet de sidste 55 minutter, så det ikke får for meget. Det skal lyde hult, når du banker på skorpen og i bunden. Det bliver meget fastere at føle på, når det afkøler.
Views: 83